Solunum fonksiyon testi akciğerin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını ölçmek için kullanılır. Bu testin uygulanmasındaki amaç kronik bronşit, amfizem, nefes darlığı, akciğer doku sertleşmesi, KOAH ve meslek hastalığı gibi durumlarda tanıyı desteklemektir. Spirometre cihazı ile yapılmaktadır. Solunum fonksiyon testinde akciğere alınan hava ile akım hızı ölçülmektedir. Bu test birçok göğüs hastalığının tanısında bize yardımcı olmaktadır.
Solunum Fonksiyon Testi(SFT) Hangi Durumlarda ve Nasıl Yapılır?
Nefes darlığı, hırıltılı öksürük ve solunum,
Tanısı konmuş astım, KOAH, kalp yetmezliği ve solunum kaslarını tutan hastalıkların seyrinin izlenmesinde,
Solunum hastalığı nedeniyle maluliyet değerlendirmesinde,
Akciğer hastalığı gelişme riski olan kişi ya da grupların (sigara içenler, toz ve zararlı gaz soluyan işçiler) taranmasında,
Ameliyata bağlı solunum risklerinin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasında,
Doğuştan yahut sonradan oluşmuş göğüs şekil bozukluklarının solunuma etkisi
Akciğer fonksiyonlarını değerlendirmede temel test yöntemi olan solunum fonksiyon testi, çalışanların iş yerlerinde bilinçsiz olarak maruz kaldığı gazın, tozun ve diğer zararlı maddelerin akciğer hastalığına yakalanmaması ve kişinin fiziksel olarak çalışma imkanın kısıtlanmaması adına teşhiste önemli rol oynamaktadır. Solunum fonksiyon testi gezici(mobil) sağlık aracımız ile yapılmakta olup, sonuçları sağlık teknisyenlerimiz ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından raporlanmaktadır.