Vücudumuzda gezen kan içeriğinde; dokulara oksijen taşıyan hücreler, pıhtılaşma hücreleri ve de iltihap ile ilgili bazı hücreler bulunur. Ayrıca bu hücrelerin yanı sıra, pıhtılaşma proteini fibrinojenler, metabolik artıklar, yağlar, öncül maddeler, şeker ve hormonlar, fonksiyonel proteinler, mineraller, enzimler, moleküller, bağ dokuları ile ilgili birçok madde, vücudun korunma sistemleri, tümör belirleyiciler, vücut sıvımız ve bunun gibi birçok madde kanda bulunur. Önceden yapılmış standart testler yardımıyla ve tam kan sayımı hemogram ile bu maddelerin kandaki miktarı standart açlık süresine göre belirlenmiştir. Bu miktarlar normal değerler olarak kabul ve ifade edilir.
Kan Değerlerindeki Değişim Neye Bağlıdır?
Vücudun herhangi bir bölgesinde hücresel yıkım artmışsa yani o doku hastalıklarla savaşıyorsa, bu hücreler içerik olarak normalin üzerinde bir seviyede kana karışırlar. Böylece, bu tip hücrelerin bulunduğu yerlerdeki ya da hücrelerin fonksiyonlarındaki olası problemler direkt olur gözlemlenir. Vücutta normal olarak bulunması beklenen herhangi bir madde azalmış ya da artmış olabilir. Bu, çok çeşitli sorunlara gösterge olabilir. Örneğin; demir eksikliğinin tespit edilmesi mineralin alımında, mineral emilimlerinde ve taşınmasında olası sorunları araştırmaya yön verirken, kanama ile kaybını da düşündürebilir. Bu ve benzeri pek çok durum örnek gösterilebilir.
Vücutta normal şartlarda bulunmaması gereken bir madde yüksek bir değerde de bulunabilir. Bu kanser ya da iyi huylu bile olsa tümöre, sistemik hastalıklara, genetik kaynaklı hastalıklara ve benzeri durumlara işaret eder. Bu yüzden tam kan sayımı hemogram testi belirli aralıklarla yapılmalıdır.
Kanda bulunan hücreler yine pek çok farklı nedenlerle artabilir ya da azalabilir. Kan hücrelerinin dağılımları ve büyüklükleri, iltihap hücrelerinin bulunuş tipleri, pıhtılaşma hücrelerinin ise dağılımları test sonuçlarında yine birçok kan hastalığı ve diğer hastalıklar hakkında bilgi verir.
Tam Kan Sayımı (Hemogram) Neden Yapılır?
Testin yapılması sebeplerinden bazıları:
Kişilerdeki pek çok rahatsızlığı tespit edebilmek için kandaki hücreleri saymak için tam kan sayımı hemogram testi uygulanır. Genel olarak eritrositler, lökositler, trombositlerin sayıları ve değer hesaplamalarını içerir. Lösemi, anemi, çeşitli enfeksiyonel hastalıklar ve bazı kanama bozuklukları için de yararlı bir testtir.